12 јун
  • By ZekirKum
  • Cause in

„Инклузија на децата Роми во Јавните предучилишни установи“

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Во соработка со Министерството за труд и социјална политика НВО КХАМ Делчево веќе осма година го имплементира проектот во кој од учебната 2015/2016 година се вклучени деца од 3-5 годишна возраст.

Во три детски градинки во образовниот процес се вклучени вкупно 93 деца и тоа во: Делчево-38, Виница- 40 и с. Црник-Пехчево-15 деца. Со овој проект се следи напредокот и редовноста на децата во детските градинки. Предвидени се и работилници за родители во однос на потребата од предшколско вклучување на нивните деца во образовниот процес.

Оваа учебна године се предвидени работилници на тема „YOUR STORY“ од програмата МЕСЕД, која е дел од активностите на проектот. На овие работилници, фасцилитаторот е мајка во која другите забележале потенцијал во поглед на нејзината способност да ги координира активностите на другите мајки, а воедно преку нејзиниот пример на позитивен модел, да влијае на животите на останатите.

Предвидени се и активности од HSCL програма (Home School Community Laison). Оваа програма е всушност превентивна стратегија насочени кон учениците кои се изложени на ризик да не го постигнат својот потенцијал во образовниот систем. Обучениот тренерот од програмата се фокусира директно на работа со родителите со цел тие да бидат поддршка на децата во образовниот живот, учество и редовност во образовниот процес.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
ZekirKum