Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

ОБЛАСТ-ВРАБОТУВАЊЕ

Во изминатите години спроведени се голем број на програми за намалување на невработеноста и програми насочени кон ромската етничка заедница со посебен акцент на жената Ромка. Овие програми беа спроведувани како од владини така и од невладини институции и организации. Резултатот од овие програми е незначителен.. Невработеноста е сеуште е голема и еден од клучните прооблеми со кои се соочува ромската заедница. Генерално жените во источниот регион се застапени во конфекцикото производство каде имаме постојана промена на работните места од една во друга фирма од повеќе причини. Евидентна е експлоатацијата на нивниот труд и неможноста на државата за надминување на овој проблем. Ромите немаат соодветна квалификуваност со која ќе може да бидат конкурентни на пазарот на труд и со тоа би имале поширок избор за вработување. Ваквата моментална ситуација со невработеноста на Ромите не може да се амортизира или надмине во подолг рок со програми кои ги реализира државата преку своите агенции. Потребна е интервенција (од заедницата) која добро ги познава овие состојби во соработка со домашни и странски институции да развие конкретни програми со кои на ромската заедница ке и се понуди пред се зајакнување на самодовербата, подобрување на нивната квалификуваност, а со тоа и нивната конкурентност на пазарот на труд

Проекти

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.