12 јун
  • By ZekirKum
  • Cause in

„Борба против бариерите за излез-Македонските Роми на граница”

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Партнери: EPI (European Policy Institute).

Донатор: TTF (Think Tank Fund) i RIO (Roma Initiative Office)

Времетраење: 2015-2016

Во тек на реализација е проект „Борба против бариерите за излез“ кој е значаен за нашата целна група, за спречување на дискриминацијата на граница и во кој има предложен пристап за надминување на проблемот со Роми повратници.

Во почетната фаза при подготовката на проектот се утврди бројот на дискриминирани Роми на граничните премини.Предложени беа постапките и наредни чекори во надминување на овој проблем. Се одржа меѓународна конференција во Будимпешта (9-10.06.2015 год.) на која учество зеде и НВО КХАМ Делчево, беа предложени постапки и наредни чекори во надминување на овој проблем. Во подоцнежната фаза од реализација на проектот ќе се пристапи кон изготвување на план и програма за социјализација и ресоцијализација на Роми- економски мигранти

Проектот треба да придонесе за:

1.Разбирање на проблемот на Ромите кои се враќаат од граница

2. Предлагање политички дејствија за отстранување на пречките во однос на Ромите и спречување на излез од државата

3. Застапување за промена на практиките за политиката на враќање на македонските Роми од границите

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
ZekirKum