05 фев
 • By ZekirKum
 • Cause in

ОГЛАС за обучувач/консултант за спроведување на две работилници, изработка на стратегија и три локални акциски планови за родова еднаквост

НВО„КХАМ“ Делчево објавува оглас за ангажирање на тренер за спроведување на две дводневни работилници со членовите на Комисиите за еднакви можности од општините Делчево, Берово и Пехчево, изработка на заедничка стратегија за еднакви можности за Општините Делчево, Берово и Пехчево, изработка на три посебни акциски планови за родова еднаквост за општините Делчево, Берово и Пехчево. […]

VIEW DETAIL
31 дек
 • By ZekirKum
 • Cause in

Невладината организација КХАМ од Делчево вечерва одбележа 20 години од своето постоење. Одбележувајки го својот значаен јубилеј, извршниот директор на невладината организација КХАМ, Зекир Абдулов, истакна дека остварувајки најголем дел од зацртаното, организацијата постигнала значаен успех во 2018 година. -Невладината организација успеа во 2018 година да оствари најголем дел од проектираното во 2018 година, а […]

VIEW DETAIL
21 дек
 • By ZekirKum
 • Cause in

Работилница за креирање на Младинска Стратегија за интеграција на млади Роми

На 16,17 и 18 декември, во Хотел Манастир во Берово, се одржа работилница за креирање на Младинска Стратегија за интеграција на млади Роми. Работилницата е во рамки на проект кој што финансиски е поддржан од Француската Амбасада, а го имплементира НВО КХАМ во партнерство со Кабинетот на министерот без ресор, задолжен за имплементацијата на Стратегијата […]

VIEW DETAIL
20 дек
 • By ZekirKum
 • Cause in

Менување на негативните наративи за Ромите во здравствената заштита -3

Менување на негативните наративи за Ромите во здравствената заштита -3 е проект финансиран од ФООМ и ќе се имплементира во периодот од 1.11.2018 до 30.10.2019 Стереотипите и предрасудите, кои се врз основа на недостаток на сензибилност меѓу здравствените работници, скриената дискриминација и негативниот јавен дискурс, кој е оформен од страна на медиумите, се уште се […]

VIEW DETAIL
05 јул
 • By ZekirKum
 • Cause in

ИНФОГРАФИК

Инфографик за состојбата со односот на здравствените професионалци кон Ромите на територијата на шест општини во Источниот регион, број на опфатени лица со анкетата, препораки и заклучоци по неа, како и законската рамка на правото на заштита на пациентите.

VIEW DETAIL
11 апр
 • By ZekirKum
 • Cause in

Соопштение до медиуми

Соопштение до медиуми   На  08.04.2018 и 09.04.2018 –, граѓаните на општина Виница  ‘мрднаа со прст’ за “Чист простор за здрави луѓе” каде 120тина млади, деца и возрасни излегоа  и активно се вклучија во дводневната акција  која се однесуваше на реконструкција на спортското игралиште во Ромското маало како и еколошка акција во близина на самото […]

VIEW DETAIL
22 јан
 • By ZekirKum
 • Cause in

„Здружени сили за заеднички интереси“ распишува повик за граѓански организации

НВО КХАМ Делчево, како менторска организација за проектот, во соработка со Општина Делчево ги организираше и менторираше  четирите форумски сесии, чија што цел беше граѓаните да ги лоцираат проблемите, да бараат решенија за истите и на крај да ги приоретизираат. Во изминатиот период, се рабореше во 4 работни групи од обласитите: образование, здравство, урбанизам , […]

VIEW DETAIL

Граѓаните од 6 општини од крајниот исток ќе можат активно да се вклучат во решавање на проблемите, да донесат промени и да бидат активни чинители во општеството во рамките на иницијативата Мрдни со прст која во Делчево ја имплементира НВО КХАМ.

 • Иницијативата „Мрдни со прст“ има за цел подигнување на јавната свест за различните можности за општествени промени кои се во доменот на секој поединец, како и да се понудат идеи и можности за придонес кон специфични активности во рамки на заедницата во кои граѓаните можат да се вклучат, поединечно, но и колективно, изјави Ромина Кајтазова, проект-менаџер.

Во иницијатвата можат да се вклучат сите граѓани, од ученици, МЗ до институции.

 • Во овој контекст би сакале да ги известиме нашите граѓани, институции и други партнери и соработници дека во текот на оваа недела ќе се започне со спроведување на информативни средби со граѓаните и граѓанските организации за да се запознаат со самиот концепт на иницијативата Мрдни со прст, но и со можностите кои се нудат за нив и секако да се охрабрат и земат активно учество во граѓанското вклучување и застапување. Исто така ќе се реализираат средби со засегнатите страни  , а тие ќе бидат наменети за претставниците на локалните самоуправи , јавните претпријатија, приватниот сектор, компаниите, училиштата, кажа Кајтазова.
 • Во рамки на иницијативата Мрдни со прст, НВО КХАМ од Делчево ги повикува сите граѓани од општините: Делчево, Берово, Пехчево, М. Каменица, Кочани и Виница да ‘’мрднат со прст’’ и активно да не следат на нашата веб и фејсбук страна (www.khamdelcevo.org.mk; https://www.facebook.com/delcevo.kham/; www.mrdnisoprst.mk ; https://www.facebook.com/MrdniSoPrst/; ) за да бидат во тек и да се вклучат во сите понудени активности, изјави Мерема Демирова, координатор

Вкупно ќе бидат поддржани 15 акции за сите шест општини,каде дел од активностите  ќе бидат за граѓанско вклучување, а дел за застапување. Повикот ќе биде отворен во период од четири месеци, започнувајќи од јануари 2018.

„Мрдни со прст“ ќе ги размрдува жителите од 6 општини од Истокот
декември 12, 2017 ZekirKum

Граѓаните од 6 општини од крајниот исток ќе можат активно да се вклучат во решавање на проблемите, да донесат промени и да бидат активни чинители во општеството во рамките на иницијативата Мрдни со прст која во Делчево ја имплементира НВО КХАМ. Иницијативата „Мрдни со прст“ има за цел подигнување на јавната свест за различните можности […]

VIEW DETAIL
19 окт
 • By ZekirKum
 • Cause in

Валидација на картичка на задоволство

Превентивните програми на Министерството за здравство се спроведуваат со цел рано откривање на одредени заболувања, а наменети се пред се за најранливите и најмаргинализираните групи на граѓани. Буџетот за овие програми од година во година континуирано се намалува. НВО КХАМ Делчево во соработка со ЕСЕ од Скопје, во изминатиот период изработи картичка на задоволство за […]

VIEW DETAIL